3D metaalprinter uit Eindhoven gaat in BIC meer produceren

EINDHOVEN - De partners binnen het bedrijf Addfab hebben besloten de naam te veranderen in K3D-AddFab en de capaciteit op te voeren van hun 3D metaalprinter voor de high tech- en luchtvaartindustrie.

Het Addlab werd in 2013 door onder meer toeleveranciers KMWE en NTS-Group in Eindhoven gestart om het werkveld van 3D metaalprinten te verkennen. Daaruit kwam in 2015 Additive Industries voort, dat nu successen boekt met de wereldwijde verkoop van zelf ontwikkelde volautomatische 3D metaalprinters voor industriële productie. Het Addlab werd omgevormd tot Addfab, welke zich vestigt op de nieuwe Brainport Industries Campus (BIC). Die bedrijf voerde al opdrachten uit voor het printen van metalen onderdelen en schaalt dit vanaf nu op onder de naam K3D-AddFab. 

45.000 onderdelen geprint

K3D heeft in het Gelderse Terborg al eerder een samenwerking opgezet en na de aankoop van hun eerste Eindhovense 3D metaalprinter in 2016 zijn er al meer dan 45.000 onderdelen voor industriële toepassingen geprint. Met K3D als organiserende partner wordt K3D-AddFab het tweede centrum in hun productienetwerk in Nederland. 

K3D-AddFab werkt samen met Additive Industries, die ondersteuning biedt bij proces- en productontwikkeling. De 3D metaalprinter van K3D-AddFab werd vrijdag aan de partners op het hoofdkantoor van Additive Industries in Eindhoven overgedragen en zal op de BIC worden geïnstalleerd.

Vliegtuigbouwers als Airbus

Volgens topman Edward Voncken van KMWE zal binnen de samenwerking onder meer werk worden verricht voor vliegtuigbouw klanten als Airbus. „De gezamenlijke locatie op BIC helpt ons om deze nieuwe technologie te combineren met onze kernactiviteiten van frezen en draaien.”

„We zijn trots dat onze samenwerking nu leidt tot het opschalen naar serieproductie van high tech onderdelen en componenten voor lucht- en ruimtevaart. Het K3D-AddFab team zal een onderdeel zijn van het K3D-netwerk van 3D Printing Technology Centers”, aldus Luuk Wissink van K3D.

Proeftuin in veeleisende markten

„Voor ons is K3D-AddFab de proeftuin voor 3D fabricage in veeleisende markten”, zegt Jan-Cees Santema van Additive Industries. „Het is tegelijk een extra training- en demonstratiecentrum vlakbij ons hoofdkantoor in Eindhoven. Door onze nauwe samenwerking zal de leercurve, die begon toen we AddLab bijna zes jaar geleden oprichtten versnellen.”

De productiehal van Additive Industries in Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Bron: https://www.ed.nl/economie/3d-metaalprinter-uit-eindhoven-gaat-in-bic-meer-produceren~acc33bad/